magyar  |  english
flyer

BÓNUSZ 2008

Bónusz 2009 trailer


Több, mint 10 éve szerepel DJ Observer neve számos hazai és nemzetközi rendezvény szórólapján: Biosphere, Donaufestinsel Bécsben, Love Parade Berlinben, Sziget Fesztivál Budapesten, hogy csak néhányat említsünk. Sőt még a „DJ-k Mekkájában”, a híres ibizai Amnesia-ban is fellépett már.

Zenéjét saját maga „Advance Electronic Dance Music”-nak – előremutató elektronikus tánczenének - nevezi, amely a progresszív house, az electro és a trance keveréke. Egyedi stílusa senkivel össze nem téveszthető. A becsvágyó DJ számára a 2008-as év a V-Clubban egy új rezidenciát hozott. A Bécs szívében található Moulin Rouge-ban a modern elektronikus zene  és a patinás helyszín rendkívüli hangulata találkozik.

A DJskedés mellett DJ Observer  másik szenvedélye egy fiatal projekt, a Navida Music, amelyet Daniel Heatcliffel közösen azért hívtak életre, hogy az osztrák elektronikus zenét külföldön is sikerre vigyék. „Danielben nem csak egy ideális munkatársra, hanem egy értékes barátra is találtam. A stúdióban tökéletesen kiegészítjük egymást. Ő az első ember, akivel ilyen intenzíven szívesen együtt tudok dolgozni.” A Navida azonban nem csak egy label, hanem egy partysorozat is, amely az elektronikus zene szerelmeseinek nyújt felejthetetlen éjszakákat.

Az út, amely karrierjében idáig vezetett, nem volt mindig könnyű és gyakran kellett akadályokkal szembenéznie. A 2001-es első szóló turnéja Ausztriában és a környező országokban nemcsak nemzetközi művésszé emelte, hanem egy jelzés is volt számára.

„ Ez a szóló turné számomra egyfajta magamra találási folyamat volt. Először éreztem, hogy szabad vagyok és csak a zenére koncentrálhatok.”
Népszerűségét Magyarországon a számos nagyrendezvényen való fellépésnek, mint például a Sziget Fesztiválnak is köszönheti. „Amikor 2008-ban a Sziget fesztiválon felléptem, a Brian Cross-szal közösen elkészített „Paradise”-zel nyitottam. Alig csendült fel az első taktus, a tömeg felsikoltott és ez volt az a pillanat, amikor tudtam, hogy a zenénkkel jó úton járunk.”
A zene szeretete arra ösztönzi, hogy folyamatosan útra keljen, hogy egyre több dance kedvelőt találjon. „Az Amsterdam Dance Event-et csak nagyon későn fedeztem fel magamnak. 2007-ben voltam először ott, hogy nemzetközi kapcsolatokat építsek.”  Egy évvel pedig már felkérést kapott, hogy  az ADE-n, Európa legnagyobb elektronikus zenei konferenciáján játszon. „Csak az számít, amikor fellépek, hogy az embereknek egy klassz bulit csináljak. A publikumnak, a helyszínnek és nekem eggyé kell válnunk.”

Nemcsak a jelent, hanem már gyerekkorát is a zene formálta. „ Az első felvételeimet egy  rádiósmagnó és egy mikrofon segítségével a TV-ből készítettem. A kedvenc műsorom a Skychanell-en Simone Angel chartshow-ja volt. Az ő  „Let this feeling” című száma, valamint a Culture Beat és Shamen zenéi megmozgattak bennem valamit és ekkortól kezdődött az elektronikus zene iránti vonzódásom.” DJ Observer akkoriban rezidens DJ-ként kezdi. Keményen dolgozik és minden lehetőséget megragad, hogy nagyobb rendezvényen is felléphessen. 1998-ben  ő a bécsi Biosphere új csillaga. „Jól emlékszem még mindig erre a fellépésre. Ráadásként Nalin & Kane „Open your eyes” című számát játszottam. Annak ellenére, hogy már reggel 5h volt, nem volt nehéz feladat az ott lévő 5.000 embert tapsolásra és táncolásra bírni. Ez után az este után minden megváltozott.” Annak ellenére, hogy a legtöbb szervező hosszú ideig nem hitt benne, a fiatal DJ nem hagyta magát eltántorítani. És a siker őt igazolta. Az Austrian Techno Awards-on a legjobb hazai DJ kategória nyertese lett.

A felfelé vezető út következő lépcsőfoka a 2007-es debütáló single-je volt. A „Sunrise Reloaded” című track  már a Navida Records-nál jelent meg, és a sikerét mutatja, hogy az angol DJ Magazin 5-ből 5 csillaggal jutalmazta. Az újság Ausztriát úgy jellemzi, hogy egyike a trance által még meg nem fertőzött országnak. ”DJ Observer lehet az a valaki, aki a trance térképre az utolsó puzzle darabot felteszi.” (DJ Mag 2007. december) DJ Observer és Daniel Heatcliff remixeit a top DJ-k az egész világon játszák. Különleges kapcsolatban állnak a Juicy Music-kal, Robbie Rivera kiadójával. Így volt lehetséges, hogy a Juicynál 2008-ban a debütáló single, a „Boomerang”, Steelfish név alatta világszerte megjelent. 

A számos rendezvény és stúdiómunka mellett DJ Observer az étert is meghódította. A Visions of Trance Global – 2 órás rádióműsor – után, ami 2 évig a legsikeresebb webrádió show volt Ausztriában, most a Viva Navida  jelentkezik .  DJ Observer, Daniel Heatcliff és David Barnes 2009 elejétől az elektronikus zene széles palettáján mozogva szórakoztatja  a hallgatókat szerte a világban.
A zenével sokfelé el lehet jutni és sok mindent el lehet érni – néha arra is van lehetősége, hogy életeket mentsen. Ha arról van szó, hogy a rászorulóknak kell segíteni, DJ Observer nem tétovázik.

2003-ban például részt vett a bécsi Hübner Kursalon-ban megrendezésre került Charity 4 Canser esten. „Természetes számomra, hogy az ilyen projekteket a munkámmal  vagy az ismertségem segítségével támogassam.”
DJ Observer az osztrák elektronikus zenei életben mindig a legjobb formáját adta és fogja adni a jövőben is. Mindegy, hogy mi történik, ha ő játszik egy bulin, a főszerepet a zene és azt ezt kiváltó érzések fogják játszani. Örök élményekkel hagyja maga mögött a publikumot és egy mosollyal az arcán ismét hazatér.